Tijdens het eerste consult (60 tot 75 minuten) zal er een vraaggesprek plaatsvinden, waarin diverse vragen worden gesteld over uiteenlopende zaken zoals; slaap, eetlust, pijn, emoties, levensstijl en energieniveau. Bij vrouwen zullen vragen ook over de menstruatiecyclus gaan, daar dit een belangrijke indicator is van de energiehuishouding. Acupunctuur is een holistische geneeswijze, waarin lichaam, geest en ziel als één worden beschouwd. Door deze brede invalshoek is het mogelijk om verbanden te leggen tussen klachten die ogenschijnlijk geen verband met elkaar hebben.

Polsdiagnose
De polsdiagnose neemt een belangrijke plaats in binnen de acupunctuur. De manier waarop een acupuncturist de pols voelt, is een andere methode dan hoe een arts je pols voelt. Een acupuncturist voelt de pols om de aard en kwaliteit van het bloedvat te bestuderen. Een acupuncturist voelt niet alleen de snelheid van de pols, maar ook de gespannenheid, diepte, ritme en breedte etc.. Dit levert veel informatie op over het algehele energetische niveau van de cliënt.

Tongdiagnose
De tong verschaft de acupuncturist informatie over de toestand van de organen. Gelet wordt op vochtigheid, vorm, kleur, cracks en beslag. Houd er rekening mee dat o.a. wijn, drop en koffie de tong verkleuren, waardoor er geen betrouwbare tongdiagnose kan worden gesteld.

Overige zaken
Naast de tong- en pols diagnose wordt er gelet op uw algehele voorkomen. Dit omvat houding/uitstraling, gelaatskleur, huid, haar, nagels, stemgeluid en geur.

Behandeling
De informatie die ik heb verkregen d.m.v. vragen stellen, tong- en pols diagnose en je algehele voorkomen, vormt de basis voor de TCM diagnose. Hieruit komt een behandelplan voort en een acupunctuurformule.

De acupunctuurformule bestaat uit acupunctuurpunten, die ieder een specifieke werking hebben, en met elkaar gecombineerd kunnen worden. De insertie van de naalden kan gepaard gaan met een tintelend of warm gevoel. Vaak trekt dit na enige tijd weg. Om een optimaal resultaat te bereiken en Qi te stimuleren, blijven de naalden zo’n  20 à 25 minuten in het lichaam. Vaak wordt eerst de voorkant van het lichaam behandeld en daarna de achterkant.

Tevens kan er tijdens de acupunctuurbehandeling gebruik worden gemaakt van moxa, guasha en/of cuppen. Zie ‘aanvullende technieken’ op deze website voor meer informatie.

Voedings- of levensstijladviezen kunnen gegeven worden om tot een optimaal resultaat te kunnen komen.

Goed om te weten:

  • De naalden zijn steriel verpakt en worden slechts één keer gebruikt
  • Na de acupunctuur behandeling kan je je wat vermoeid of duf voelen.
  • Klachten kunnen na de behandeling in sommige gevallen heviger worden, echter zou dit nooit langer dan een dag moeten aanhouden.
  • Als je erg gevoelig bent voor pijn of naalden, zal ik een ‘buisje’ gebruiken waarmee de naalden nagenoeg pijnloos kunnen worden ingebracht
  • Gelieve wat te eten en drinken voor de behandeling
  • Vermijd drukte, stress en spanning voor en na de behandeling
  • Geen alcohol of drugs voor of na de behandeling
  • Bij een acupunctuurbehandeling blijft je ondergoed altijd aan! Het is aan te raden om een loszittende broek of broek met wijde pijpen te dragen, zodat de broekspijpen opgerold kunnen worden wanneer er acupunctuurpunten op het been geprikt moeten worden. Vrouwen kunnen hun bh aanhouden, deze wordt hoogstens losgemaakt als je op je buik ligt, en er -indien nodig-acupunctuurpunten geprikt moeten worden ter hoogte van de bh sluiting.

Afhankelijk van de klacht, heb je één of meerdere acupunctuurbehandelingen nodig. Acute klachten hebben doorgaans minder behandelingen nodig dan chronische klachten. Zoals je verder op deze website zult lezen werkt acupunctuur ook preventief.

Tijdens de opeenvolgende consulten zullen vragen gesteld worden over de het effect van de voorgaande acupunctuurbehandeling en of er klachten zijn die je op dat moment ondervindt . Er zal opnieuw tong- en polsdiagnose plaatsvinden en de acupunctuurpunten worden geprikt.