Ooracupunctuur is een moderne ontwikkeling binnen de acupunctuur. De oorsprong is Chinees, maar Paul Nogier, een Franse arts, was één van de eerste mensen in het Westen die een uitgebreide studie heeft gedaan naar verbanden tussen aandoeningen, organen en punten in het oor. De ooracupunctuur dankt zijn populariteit aan de soms spectaculaire en snelle resultaten.Ooracupunctuurpunten

Het principe van ooracupunctuur is het herstellen en genezen van klachten met de oorschelp als werkterrein. Medisch spreekt men van auriculotherapie (auricula=oor, therapie=behandeling).

Op de oorschelp vindt men een projectie van het gehele lichaam.  Het gemakkelijkst kan je de projectie onthouden, wanneer je met het hoofd naar onder liggende foetus geprojecteerd denkt op de oorschelp. Op deze wijze kan je elk onderdeel van het lichaam als reflexzone op de oorschelp terugvinden.

Op de oorschelp kunnen ongeveer 360 reflexzones worden vastgesteld. Ieder orgaan of gewricht staat in verbinding met één of meer reflexzones in de oorschelp.

Voor ooracupunctuur worden hele kleine en dunne naaldjes gebruikt, en soms kan er ook een verblijfsnaaldje worden geplaatst . Deze blijven dan een tijdje zitten achter een kleine pleister en je kunt het betreffende punt zelf stimuleren door af en toe wat druk op het naaldje uit te oefenen.

Ooracupunctuur kan bij dezelfde indicaties gebruikt worden als ‘gewone’ acupunctuur. Tevens kan het dienen als aanvullende behandeling van lichaamsacupunctuur.