Acupunctuur is een geneeswijze van meer dan 2500 jaar oud.
Acupunctuur is een onderdeel van de Traditional Chinese Medicine, oftewel TCM.
Andere pijlers van de TCM zijn: Kruiden, Voedingsleer, Tuina (massage) en Qigong.

Acupunctuur is een holistische geneeswijze, hetgeen betekent dat lichamelijke, psychische en spirituele aspecten met elkaar in verbinding staan en gelijktijdig beïnvloedt kunnen worden d.m.v. het prikken van naalden op acupunctuurpunten.

Acupunctuur kan toegepast worden om ziekten te voorkomen, te behandelen en te genezen.
Tevens wordt acupunctuur ingezet om klachten te verlichten, denk bijvoorbeeld aan pijnbestrijding.
Acupunctuur kan ingezet worden bij chronische en acute klachten.

Hoe het werkt.
Over het hele lichaam lopen energiebanen, genaamd meridianen. Door deze meridianen stroomt energie, oftewel Qi.
Qi is datgeen, dat alle processen van al dat bestaat, aanstuurt. Qi zorgt ervoor dat planten kunnen groeien, dat seizoenen kunnen wisselen, dat dingen tastbaar worden.
Met betrekking tot de mens zorgt het voor alle processen die hem tot een levend wezen maken: het kunnen zien en horen, denken en voelen, verteren van voedsel, de ademhaling, het kloppen van het hart, enzovoorts.
Deze meridianen gevuld met Qi zijn vergelijkbaar met rivieren die door het lichaam stromen…

Zolang Qi vrij kan stromen, zijn lichaam en geest in evenwicht en voelt men zich goed.
Echter dit evenwicht kan verstoord raken door uiteenlopende factoren, zoals bijvoorbeeld pijn, stress of emoties.
Hierdoor  kan Qi minder goed stromen en kunnen meridianen geblokkeerd raken. Gevolg is dat er klachten kunnen ontstaan, die lichamelijk en/of psychisch van aard zijn.

Afhankelijk van de aard van de klacht, wordt er een acupunctuurformule samengesteld. Ieder punt heef een eigen, unieke werking. Acupunctuur zorgt ervoor dat Qi weer gaat stromen en dat het zelfherstellend vermogen van het lichaam geactiveerd wordt.

Afhankelijk van de klacht kan er gebruik worden gemaakt van aanvullende technieken; ooracupunctuur, moxa, guasha of cupping. Zie ‘aanvullende behandelingen’ op deze website met meer uitleg over deze methoden en de contra- indicaties.

Onder het kopje ‘klachten uitgelicht’ wordt uitgebreid omschreven wat de werking van acupunctuur ten aanzien van specifieke klachten.